Een tussenjaar is een jaar dat een student vrij neemt tussen het middelbaar onderwijs en het vervolgonderwijs, of tussen twee andere studieperiodes in. De populariteit van een tussenjaar is wereldwijd sterk toegenomen onder studenten, ook in Nederland. Waarom nemen studenten een tussenjaar? Wat zijn de voordelen? En hoe haal je het meest uit deze tijd?
Een tussenjaar kan je persoonlijke ontwikkeling en toekomstige carrière bijvoorbeeld positief beïnvloeden. Lees daarom snel verder.
Inhoudsopgave
- Wat is een tussenjaar?
- Voordelen
- Nadelen
- Hoe kies je voor een tussenjaar?
- Wat te doen tijdens een tussenjaar
- Reizen
- Vrijwilligerswerk
- Stage lopen
- Werken en sparen
- Studiekeuze en tussenjaar
- Het effect van een tussenjaar op je loopbaan
- Kosten
- Financiering
- Persoonlijke ontwikkeling
- Praten met je ouders
- Tips om het maximale eruit te halen
- Ervaringen
- Conclusie: is een tussenjaar de moeite waard?
1. Wat is een tussenjaar?
Een tussenjaar is een periode van een jaar waarin studenten besluiten een adempauze in te lassen van hun opleiding. Waarom doen studenten dit? Het kan bijvoorbeeld zijn om te reizen, werkervaring op te doen, vrijwilligerswerk te verrichten of simpelweg om even een afstand te nemen van school. Dit tussenjaar kan indien gewenst op verschillende momenten in je studieloopbaan worden ingepland. Maar meestal is dit direct na de middelbare school.
2. Voordelen
Deze ‘adempauze’ heeft meerdere voordelen:
1. Het biedt je de mogelijkheid om even te ontsnappen van het leven dat bestaat uit eindeloos leren en het maken van huiswerk
2. Je ontdekt nieuwe culturen, mensen en plaatsen en verruimt hiermee bijvoorbeeld je blik op de wereld
3. Je kunt bovendien waardevolle werkervaring opdoen, wat goed op je cv staat
4. Je leert jezelf beter kennen
5. Je leert daarnaast veel nieuwe mensen kennen, misschien wel vrienden voor het leven
6. Je krijgt er tot slot zelfvertrouwen van: je leert op je eigen benen te staan
3. Nadelen
Hoewel een tussenjaar veel voordelen heeft, moet je ook rekening houden met mogelijke nadelen. Zo kan het een studievertraging betekenen en financiële uitdagingen met zich meebrengen.
4. Hoe kies je voor een tussenjaar?
Het besluit om er even tussenuit te knijpen is een flinke stap. Het is er één die je niet zomaar maakt. Je moet immers goed kijken naar je eigen situatie, je dromen en je portemonnee. Het is ook super belangrijk om te bedenken wat je allemaal wilt bereiken in dit jaar. Hiervoor kun je een plan maken om je doelen te halen.
5. Wat te doen tijdens een tussenjaar
Een tussenjaar kan op ontelbaar veel manieren ingevuld worden. Wat je kiest om te doen, hangt onder andere af van wat jij persoonlijk het allerleukste vindt en daarnaast wat je doelen zijn voor de toekomst.
Reizen
Misschien heb je wel zin in avontuur en wil je de wereld rondreizen, nieuwe plekken ontdekken en mensen van verschillende culturen ontmoeten. Of misschien ben je juist op zoek naar werkervaring en wil je een baantje zoeken dat past bij de studie of carrière die je voor ogen hebt. Het is ook mogelijk dat je graag iets goeds wilt doen voor de wereld en kiest voor vrijwilligerswerk of een project in het buitenland.
Rustjaar
Liever een jaartje rust nemen van de drukte van school en gewoon wat tijd voor jezelf? Dat kan uiteraard ook. Je kunt je bijvoorbeeld richten op je (nieuwe) hobby’s, nieuwe vaardigheden leren, of gewoon even bijkomen voordat je aan de volgende fase van je leven begint.
Kies wat bij je past
Het mooie aan een tussenjaar is dat je het helemaal zelf kunt inrichten. Je hebt namelijk de vrijheid om te kiezen wat je wilt doen, waar je dat wilt doen, en hoe je je tijd wilt indelen. Het allerbelangrijkste is daarnaast dat je een keuze maakt die bij jou past en die jou de kans geeft om te groeien en je horizon te verbreden.
Kortom, er zijn oneindig veel manieren om je tijd te besteden. De keuze is helemaal aan jou. Bovendien hangt het sterk af van je eigen interesses en doelen. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het iets is waar je enthousiast over bent. En daarnaast waarvan je weet dat het je verder helpt in je persoonlijke ontwikkeling en toekomstplannen.
6. Reizen
Reizen is een populaire keuze voor veel studenten tijdens hun tussenjaar. Het biedt namelijk de kans om nieuwe culturen te ontdekken, nieuwe talen te leren en nieuwe mensen te ontmoeten. Zo’n rijke ervaring draag je daarnaast de rest van je leven mee.
7. Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is een andere populaire keuze, omdat het studenten de mogelijkheid biedt om bij te dragen aan iets wat je belangrijk vindt. Ten tweede doe je waardevolle werkervaring op.
8. Stage lopen
Een stage lopen kan een geweldige manier zijn om relevante werkervaring op te doen (in je gekozen vakgebied). Hiermee vergroot je je kansen op toekomstig werk. Bovendien leer je jezelf beter kennen en kom je erachter wat je wel en niet wilt in je toekomstige werk.
9. Werken en sparen
Sommige studenten kiezen ervoor om te werken tijdens hun tussenjaar, waardoor ze geld kunnen sparen voor hun toekomstige studie of andere kosten.
10. Studiekeuze en tussenjaar
Een tussenjaar kan ook een waardevolle tijd zijn om je studiekeuze nog eens goed onder de loep te nemen. Want: zonder de constante druk van schoolwerk heb je de gelegenheid om rustig uit te zoeken welke studierichtingen goed aansluiten bij jouw persoonlijke interesses en toekomstplannen.
11. Het effect van een tussenjaar op je loopbaan
Hoewel een tussenjaar kan leiden tot studievertraging, kan het op de lange termijn juist gunstig uitpakken voor je carrière. De ervaringen en vaardigheden die je opdoet, kunnen de kans op het vinden van een baan vergroten. Dit biedt studenten een voorsprong op de arbeidsmarkt.
12. Kosten
Een tussenjaar kan aanzienlijk wat kosten met zich meebrengen, vooral wanneer je besluit om te gaan reizen. Het is van belang om een realistisch budget op te stellen en je daaraan te houden, zodat je financiële problemen kunt vermijden. Lees meer over budgeteren op de website van Nibud.
13. Financiering
Er zijn diverse strategieën om de financiering van een tussenjaar rond te krijgen. Dit kan variëren van sparen, het organiseren van fondsenwervingsacties, het in aanmerking komen voor beurzen of subsidies, tot het verrichten van werk tijdens het tussenjaar.
14. Persoonlijke ontwikkeling
Een tussenjaar kan een aanzienlijke impact hebben op je persoonlijke ontwikkeling. Het kan je helpen om zelfverzekerder, onafhankelijker en veerkrachtiger te worden. Het kan je ook helpen om beter te begrijpen wat je wilt in het leven en om je doelen en prioriteiten helderder te zien.
15. Praten met je ouders
Het kan soms moeilijk zijn om ouders te overtuigen van de voordelen van een tussenjaar. Het is daarom belangrijk om open en eerlijk met met ze te praten over je plannen. Heb je specifieke doelen? Betrek ze zoveel mogelijk bij het proces.
16. Tips om het maximale eruit te halen
Omdat je het meeste uit je tussenjaar wilt halen, is het belangrijk om doelen te stellen, een plan te maken, en flexibel te blijven. Het is ook belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en om zoveel mogelijk te leren van de ervaringen die je opdoet.
17. Ervaringen
De ervaringen die tijdens een tussenjaar worden opgedaan, kunnen een blijvende impact hebben je leven. Veel studenten kijken met plezier terug op hun tussenjaar als een tijd van groei, ontdekking en avontuur.
18. Conclusie: is een tussenjaar de moeite waard?
Samengevat: een tussenjaar kan een waardevolle en verrijkende ervaring zijn, maar het is geen beslissing die je zomaar neemt. Het vereist bovendien een zorgvuldige planning en voorbereiding. Je kunt deze periode zoals gezegd op verschillende manieren invulling geven, zoals het maken van een reis, het doen van vrijwilligerswerk, het lopen van een stage of werkervaring opdoen.
Wil je een reis maken maar kom je er niet helemaal uit wat bij je past? No worries. 🙂 Wij kunnen je hierbij helpen en adviseren. Neem gerust contact met ons op.
[…] Lees hier meer over (het inrichten van) tussenjaren. […]
[…] Lees hier meer over (het inrichten van) tussenjaren. […]